Deleting Whiteness Symposium

Bokningar

Bookings are closed for this event.

Datum & tid: lördag, 20 november 14:00 - 20:00

0
Ladda ner evenemanget iCal


En hybriddag av performance, presentationer och diskussioner utformad för att transformera, dissekera, fira, konfrontera och återställa rättvisa och glädje. Ett kall för, eller som att väcka, Welds vithet genom att översvämma utrymmet med alla andra nyanser av diskurser.

Vi hoppas balansera nyanser med raseri, utan att glömma ömhet. Skapa dialog mellan tankar och performance. Fokusera men samtidigt sudda blicken. Och fundera kring vem som äger makten.

Med presentation och/eller framträdanden av Ola Saleh (feministisk fredsbyggande och konfliktkänslighetsrådgivare), John-Paul Zaccarini (professor i scenkonst vid SKH) Tobias Hübinette (antirasismforskare), Harold Offeh (scen- och bildkonstnär, UK) , Marit Shirin Carolasdotter (koreograf och dansare) samt en installation av Anita Honart (bildkonstnär och skulptör).

En lättare vegansk måltid kommer att serveras under symposiet. Catering av Ana Bernardino.

Performance & tankedialog
Performance och tal kommer att innehålla verk från Harold Offeh, som använder humor som ett sätt att konfrontera betraktaren genom historiska berättelser och samtida kultur. Hans verk har presenterats brett i hela Storbritannien och internationellt. ”Upcoming” koreograf och konstnär Marit Shirin Carolasdotter vars verk turnerar i Sverige 2022. Marit initierade Humans & Soil, en konstnärlig nätverksorganisation som fokuserar på markrättigheter från ett urfolksperspektiv. John-Paul Zaccarini är en prisbelönt soloartist, poet, queer hiphop-clown, ”drama queen of color” och professor i performance vid SKH, Stockholm.

Alla konstnärer kommer att tala på evenemanget tillsammans med ytterligare två talare, Ola Saleh & Tobias Hübinette.

Tobias Hübinette
beskriver sig själv som en antirasistisk forskare och aktivist, det vill säga han kombinerar forskarens roll med den som politisk aktivist. När han 2001 började forska vid Institutionen för orientaliska språk vid Stockholms universitet var det utifrån ett antirasistiskt engagemang. Hübinette säger att han genom sin forskning har fört ”en antirasistisk kamp inom ett visst forskningsfält”. Enligt Hübinette är rollen som ”forskningsaktivist” accepterad i länder som USA och Frankrike, men anses vara kontroversiell i Sverige.

tobiashubinette.se
tobiashubinette.wordpress.com

Ola Saleh
En pragmatisk idealist vars resa startade 2005 med samhällsmobilisering för rättsliga reformer. Resan fortsatte längs humanitärismens och utvecklingssamarbetets väg och har fortsatt inom fredsbyggande rådgivning och forskning. Om sig själv som utövare och person säger Ola; Jag är i kontinuerligt lärande om feministiskt ledarskap och dekoloniala metoder för hjälp och kunskap. Engagerad i att gemensamt omvandla powerarchies genom rättvisa och säkra utrymmen där alla kan trivas och ge näring åt det som finns i dem.

Marit-Shirin Carolasdotter
är en professionell dansare och koreograf med inhemska rötter från Sápmi (Hotagen, Sydsápmi) i Sverige och från Kurdistan, Irak. Hon är för närvarande baserad i Umeå/Ubmeje där hon arbetar som dansare, koreograf och konstnärlig ledare för sin nätverksorganisation Humans & Soil. Hon har arbetat i Japan sedan 2017 med forskning och performativa metoder, samt uppträtt världen över och inledde sin danskarriär i Bryssel 2015. Hon har en MA i internationell scenkonst från SKH där hon arbetar för inhemska kroppsliga rättigheter genom aktivism, avkolonisering av koreografiska metoder, internationella samarbeten och samskapandet av stycket ”of itself : in itself ” som hade världspremiär på Norrlandsoperan 2021 och turnerade med Dansnät Sverige våren 2022.

humansandsoil.com

Harold Offeh
är en konstnär som arbetar inom en rad olika medier, inklusive performance, video, fotografi, lärande och social konst. Offeh är intresserad av det utrymme som skapas genom att bebo eller förkroppsliga historier. Han använder humor som ett sätt att konfrontera betraktaren med historiska berättelser och samtida kultur. Han har ställt ut i Storbritannien och internationellt, inklusive Tate Britain och Tate Modern, South London Gallery, Kettle’s Yard, Wysing Art Center, Studio Museum (US), MAC VAL (FR), Kunsthal Charlottenborg (DK) och Art Tower Mito (JP). Han studerade Critical Fine Art Practice vid University of Brighton, tog en MA Fine Art Photography vid Royal College of och avslutade nyligen en doktorsexamen genom att praktiskt utforska aktiveringen av svarta albumomslag genom tidsutsträckta performances. Han bor i Cambridge och arbetar i London och Leeds, Storbritannien där han för närvarande är lärare i modern konstpraktik vid Royal College of Art och Ruskin School of Art, University of Oxford.

haroldoffeh.com

John-Paul Zaccarini
är filosofie doktor i Performance Studies, med en avhandling baserad på användningen av psykoanalys vid skapandet av samtida cirkusföreställningar. Han är idag professor i scenkonst vid SKH. Han har varit verksam utövare inom teater, dans, mim och cirkus med fokus på poesi och det talade ordet, och som både performer och regissör/dramaturg och koreograf i 32 år. Han forskar för närvarande i gränslandet mellan konst, terapi och aktivism i sitt projekt FutureBlackSpace som är ett kreativt rum för BIPOC att arbeta med Radical Healing och avkoloniserande konstnärlig forskning inom flertalet vita institutioner och fält.

Anita Honart
En interaktiv installation av masker, Waves of Silence (2021) av bildkonstnären och skulptören Anita Honart kommer att installeras på Weld för symposiet. I Waves of Silence kan publiken se ut från och maskeras av persisk poesi som pryder deras ansikte och kropp. Anita skapar multidirektionella fantasifulla verk med video och skulptur med influenser av sitt intresse i psykologi, kvantfysik, sociala regler och problem i samhället. Anita är född i Teheran, utexaminerad BA Fine Art Sculpture, Teheran University of Art and MFA, Konstfack, Stockholm. Bor och arbetar i Stockholm och Teheran, ställer ut i Sverige och internationellt.

anitahonart.com

Producerad med curatoriskt stöd av Ola Saleh, Andrea Aja Svensson och John-Paul Zaccarini.

Initierat av Robin Dingemans.

Med stöd av Weld, Statens Kulturråd, Konstnärsnämnden,, Stockholms stad och Region Stockholm