Filmkväll och konstnärssamtal med Leyla Toprak (TR)

Bokningar

Bookings are closed for this event.

Datum & tid: tisdag, 26 januari 19:00 - 22:00

0
Ladda ner evenemanget iCal


Weld har bjudit in den kurdiska konstnären Leyla Toprak för filmvisning och samtal kring hennes konstnärliga praktik. Under kvällen visas två av hennes kortfilmer med ett efterföljande samtal tillsammans med- och tolkat av konstnären Savas Boyraz och modererat av Ola Saleh.
 

Leyla Toprak är en dansare och koreograf som nyligen börjat använda filmmediet för att berätta historier om människor under politiska förtryck, samtidigt som hon använder dansen som historiebärare med fokus på dess ritualistiska och kollektivistiska egenskaper.

I en av hennes filmer går hon tillbaka till folkdanstraditionen och dess sammanhållande bärande kraft, hur dess rytmiska steg tillsammans med sång används som ett redskap för överlevnad. Hennes konstnärliga praktik reagerar och interagerar på de politiska krafter som omger henne och dansen är ständigt närvarande.

Som många konstnärer intresserar hon sig för konsten som historieskrivning och tidsdokument och att genom berättande former försöka finna alternativa vägar till problemformulering, motstånd och aktion.

Distant (2015) är filmad i den Syriska staden Kobane, dagarna efter den återtogs från Daesh av den kurdiska peshmerga-gerillan. I ett sargat landskap intervjuas två kvinnliga YPG-krigare om sin identitet, sitt uppror mot ett samhälle som förnekat kvinnans historiska värden i det dominerande sociala narrativet under tusentals år. Om varför de valt att bli krigare och vad krigsföring innebär för dem. Bland ruinerna skymtar en dansande kropp, som ett liv som en gång fanns i staden eller ett hopp om ett nytt liv och en framtid som skall komma.

Den dokumentära kortfilmen Red Handkerchief (2015) handlar om fem kurder som i 20-års åldern fängslas och sedan sitter mellan 14-25 år i fängelse. Efter att ha blivit fria berättar de om hur de överlevde misshandel och tortyr tack vare ”Govend”, den kurdiska kollektiva folkdansen. Om dansen som fick dem att hålla mod och livsgnista uppe, att organisera sig.

LEYLA TOPRAK 
är dansare/koreograf, född i Istanbul.

Under perioden 2003-2013 var hon konstnärligt verksam inom danskollektivet Mesopotamia Dance. Året därpå fick hon sin examen vid institutionen för scenkonst vid Istanbul Bilgi University där hon för närvarande gör en master i film.

Från att ha varit engagerad i mer traditionella dans- och scenföreställningar har hon nu gått vidare till att använda filmmediet för att diskutera de politiska frågeställningar som är centrala i hennes konst.