Ghetto Gucci

Bokningar

Biljettyp Pris Platser
Standard 120,00 kr
Student 100,00 kr


Datum & tid: måndag, 27 juni 19:00 - 20:00

0
Ladda ner evenemanget iCal


Just nu pågår documenta fifteen i Kassel. I år låter curatorsgruppen ruangrupa det kollektiva stå i fokus. Deras program utgår ifrån organiserandet av det gemensamma och där konstkollektiv, organisationer och institutioner har bjudits in till att dela med sig men även fördjupa sig i kollektiva processer.

Direkt från documentas öppning får Weld besök av en interdisciplinär konstnärsgrupp. Deras samarbete inleddes under den 6e Ghetto Biennalen i Port-au-Prince, Haiti, 2019. Verket som de skapade heter Ghetto Gucci och är en föreställning och som utvecklats gemensamt av svenska och haitiska konstnärer ledd av den svenska koreografen Carima Neusser.

Vartannat år organiserar Atiz Rezistans Ghetto Biennale som en inbjudan till besökande västerländska och icke-västerländska konstnärer att komma till Haiti och producera verk på plats. I ett sådant möte skapades performancen Ghetto Gucci.

Atiz Rezistans är ett konstnärskollektiv i centrala Port au Prince vars drivkraft utgörs av en kamp för rättvisa och jämnare resursfördelning. Här sker transformativa konstnärliga handlingar som att sätta ihop och återvinna material till nya former och konstverk samt delandet av kunskap och situationer för utbyte.

I Ghetto Gucci bjuder konstnärerna in publiken att reflektera över den roll som visioner, drömmar och livsmål spelar i våra liv. Oavsett om vi lever i stor fattigdom eller i enorm rikedom möter vi obevekligen reklambilder, medierapporter och slogans som talar om för oss vad vi ska tänka och hur vi ska agera. Hur kan vi gemensamt hitta alternativ? Genom konsten kan vi engagera oss i varandra med våra kroppar, känslor, dela erfarenheter och ge varandra stöd.

Under performancen ser vi de två performancekonstnärerna Michel La Fleur och Jerry Reginald Chery i minimalistiska tablåer som kanske reflekterar över manlighet och känslor. Carima Neusser och Adriana Benjamindansar tillsammans och utvecklar en annan form av frihet och alternativa sätt att kommunicera utanför det talade språket.

Mellan de olika tablåerna projiceras målningar av hjältar från den haitiska revolutionen på scenen. Den haitiska revolutionen var och är en viktig inspiration för haitiers pågående historiska förändring av sin livssituation och alla andra som vill förändra sina liv.

Ghetto Gucci inspirerar både konstnärer och publik att lära sig av varandra, av historien och att reflektera över vilken sorts framtid vi kan föreställa oss individuellt och kollektivt.

Läs mer:

ghettobiennale.org

atis-rezistans.com

weld.se


Koreografi: Carima Neusser i samarbete med Michel LaFleur, Jerry Reginald Chery, Adriana Benjamin
Ljusdesign: Carima Neusser
Kompositör och liveljud: Per Hüttner
Foto:Steevens Simeon

Med stöd av: Konstnärsnämnden
Statens kulturråd

Produktion av: Vision Forum och Weld


Weld stöds av Stockholms stad, Statens kulturråd och Region Stockholm