Nyanser av M

Bokningar

Bookings are closed for this event.

Datum & tid: söndag, 23 april 18:00 - 19:00

0
Ladda ner evenemanget iCalInnan föreställningen sker högläsning av Hélène Cixous’ ”Medusas skratt”

Högläsningen är på svenska och börjar kl 16.30

Föreställningen Nyanser av M börjar kl 18.00


Ett rum, en kropp och flera Medusor som smälter in, blandas samman och träder fram i kamouflerande gestalter och maskerade ansikten. Maskerna döljer, skyddar eller avslöjar. Språk förmedlas genom dessa masker som vi hela tiden bär och definieras igenom. Språkliga masker vilka vi använder för att försöka greppa mening och poetiska masker som leker med språkets våld.

Föreställningen är en betraktelse av Medusas språk, energi och kraft. En Medusa som mobiliserar vredens raseri och passion och låter dess energi skapa rörelse. I förändringen avslöjas identiteterna som en visuell strategi för att förvirra och förvilla betraktaren från att urskilja den kamouflerades identiteter. Den skrattande Medusan sätter mening i rörelse – det är en kropp som i varje ögonblick är en plats för motstånd.


Koncept och koreografi: Katja Seitajoki i samarbete med Caroline Byström
Medverkande: Caroline Byström
Ljus: Ronald Salas
Musik/ljud: Lisa Ullén och Sofia Jernberg

Foto: José Figueroa

Utvecklat i residens samt med stöd av Weld och med stöd av Stockholm Stad


Nyanser av M är det andra verket i Katja Seitajokis föreställningstrilogi som berör begreppet kamouflage. Begreppet kopplas i trilogin till synliga och osynliga mönster och strukturer i samhället. Kamouflage används inte enbart i meningen att dölja eller maskera, utan också som ett verktyg för att agera och anpassa oss till omgivningen. Det är en förhandling mellan subjektet och miljön runtomkring. Seitajokis trilogi tar upp frågan om vilka kroppar som får ta plats i ett samhälle.

I mars 2016 hade föreställningen Kamouflage – Mönster i rörelse premiär på Inkonst i Malmö, och spelades därefter på Turteatern i Stockholm i samarbete med MDT. I projektet undersöktes hur gränser kan förvandlas till passager då olika rörelsespråk kamoufleras i varandra. Tre dansare, med bakgrund i västerländsk samtida dans, västafrikansk modern dans samt indisk samtida Bharata Natyam-dans, smälter in i och förskjuter rummet. Makthierarkier mellan kroppar sätts ur spel och meningsbärande system måste tänkas om.

Sommaren 2018 kommer det sista verket i Kamouflage- serien ha premiär på Träskbiennalen på Art Lab Gnesta.