Solkatter Picknick #2: Rum, rum, rum

Bokningar

Bookings are closed for this event.

Datum & tid: söndag, 25 augusti 15:00 - 17:00

0
Ladda ner evenemanget iCal


Solkatter är en kritisk, konstnärlig intervention som antar formen av en picknickfilt.

Filten flyter liksom en reflektion på ytan ovanför ett rum som ligger 50 meter under jorden i Kungliga bibliotekets arkiv – Nelly Sachs-Rummet.

I rummet, som är ett försök av Kungliga biblioteket att återskapa en kopia av poeten Nelly Sachs lägenhet, finns poetens personliga saker och ägodelar. Tyvärr har rummet sedan april 2017 varit stängt för allmänheten.

Anna Asplind & Marie-Therese Luger har tillsammans med inbjudna konstnärer forskat, tänkt och samlat kring detta rum och vill nu bjuda in dig till picknickfilten där du kan ta del av ett program av samtal, performances, musik och aktiviteter som blir ett alternativt sätt att uppleva och använda det undangömda rummet

Picknicken som format har också potential att vara ett kraftfullt verktyg för motstånd och protest: Med blinkningar åt bland annat den paneuropeiska picknicken som ägde rum på gränsen mellan Österrike och Ungern 1989 och sägs ha en del i järnridåns fall. Picknicken har dessutom, trots att den härstammar från överklassens aktiviteter och tidsfördriv, en historia av gemensamt ägarskap. Den kan symboliskt skapa en situation där inte bara mat och dryck är gemensamt ansvar utan också samtalen och aktiviteterna.

Solkatter öppnar därför upp för andra sätt att titta på, producera, reproducera och använda sig av Nelly Sachs-rummet.

Läs mer om programmet och aktiviteterna på: weld.se eller nellysachssolkatter.tumblr.com


Picknick #2
25 augusti kl 15.00 – 17.00

Rum, rum, rum
med Roberta Burchardt, Lejkvartetten  – Karolina Weber-Ekdahl (violin), Åsa Harald (violin), Jonna Inge (viola), Erik Uusijärvi (cello)

Från picknickfilten blickar vi ut på kulturarvet och bevarandet i ett större perspektiv. Vad händer med det vi vill bevara och vem bevarar vi för? Konsten har de senaste åren tagit allt större plats i tolkning och förmedling av historia, arkiv och samlingar. Kan konstnärliga praktiker användas för att tillgängliggöra och producera kunskap om platser som Nelly Sachs-rummet på ett mer rättvist och inkluderande sätt?

Konstnären Roberta Burchardt har ärvt ett hus i Brasilien. Huset har en position i den koloniala historien av landet och är därmed inte “bara” en plats för att visa livets ljusa sidor. Roberta kommer att prata om utmaningarna med att ärva ett kolonialt arv, erkänna ägarskap och utforska former för delande och lärande i samtiden.

Lejkvartetten ger under picknicken ljud till bortglömda och ospelade kvinnliga kompositörer.


Med stöd av Konstnärsnämnden
Särskilt tack till Margaretha Holmqvist,  Judiska församlingen och Maj-Britt Nilsson

Weld stöds av Stockholms stad, Statens kulturråd och Region Stockholm