Solkatter Picknick #3: Bortom summan av delarna

Bokningar

Bookings are closed for this event.

Datum & tid: söndag, 1 september 15:00 - 17:00

0
Ladda ner evenemanget iCal


Solkatter är en kritisk, konstnärlig intervention som antar formen av en picknickfilt.

Filten flyter liksom en reflektion på ytan ovanför ett rum som ligger 50 meter under jorden i Kungliga bibliotekets arkiv – Nelly Sachs-Rummet.

I rummet, som är ett försök av Kungliga biblioteket att återskapa en kopia av poeten Nelly Sachs lägenhet, finns poetens personliga saker och ägodelar. Tyvärr har rummet sedan april 2017 varit stängt för allmänheten.

Anna Asplind & Marie-Therese Luger har tillsammans med inbjudna konstnärer forskat, tänkt och samlat kring detta rum och vill nu bjuda in dig till picknickfilten där du kan ta del av ett program av samtal, performances, musik och aktiviteter som blir ett alternativt sätt att uppleva och använda det undangömda rummet

Picknicken som format har också potential att vara ett kraftfullt verktyg för motstånd och protest: Med blinkningar åt bland annat den paneuropeiska picknicken som ägde rum på gränsen mellan Österrike och Ungern 1989 och sägs ha en del i järnridåns fall. Picknicken har dessutom, trots att den härstammar från överklassens aktiviteter och tidsfördriv, en historia av gemensamt ägarskap. Den kan symboliskt skapa en situation där inte bara mat och dryck är gemensamt ansvar utan också samtalen och aktiviteterna.

Solkatter öppnar därför upp för andra sätt att titta på, producera, reproducera och använda sig av Nelly Sachs-rummet.

Läs mer om programmet och aktiviteterna på: weld.se eller nellysachssolkatter.tumblr.com


Picknick #3
1 September kl 15.00 – 17.00

Bortom summan av delarna
med: Malin Ståhl, Ingrid Cogne

Nelly Sachs hade en snäcksamling. Malin Ståhl pratar om samlandet som konstnärligt material och kopplar det till snäcksamlingen i Nelly Sachs ägo och betydelsen av att vidröra en sten. Vad lockar till samlande, vad gör samlandet viktigt och hur påverkar samlandet omgivningen, är frågor som samtalet kommer att beröra.

När ett rum som “Nelly-Sachs-Rummet” görs otillgänglig ges upphov till exklusivitet och mystifiering. Hur kan vi kan vi dela, tillgängliggöra och producera kunskap om bara få har tillgång till det som behövs ses.

Konstnären Ingrid Cogne föreslår Solkatter att använda Object of Communication för att expandera kunskapsproduktion, arkivering och kommunikation. Object of Communication utvecklades i kontexten av det konstnärliga forskningsprojektet Six formats (februari 2015 – juni 2018), finansierat av Österrikes Vetenskapsfond (FWF, PEEK, AR291-G21).


Med stöd av Konstnärsnämnden
Särskilt tack till Margaretha Holmqvist,  Judiska församlingen och Maj-Britt Nilsson

Weld stöds av Stockholms stad, Statens kulturråd och Region Stockholm