The Double as Difference and Desire. Symposium/Release/Reading-Screening

Bokningar

Bookings are closed for this event.

Datum & tid: tisdag, 9 april 14:00 - 22:00

0
Ladda ner evenemanget iCal


Fri entré

The Double as Difference and Desire är ett heldagsprogram, producerat i samarbete mellan Anders Paulin och Weld med utgångspunkt i releasen av publikationen Twin Figure of Mimesis.

Vi börjar kl. 14.00 med ett symposium där vi diskuterar The Double som begrepp. I formen av ett antal samtal försöker vi tänka tillsammans kring ett antal frågeställningar: Vad är det vi gör när vi skapar en bild (visuell, audiell, fysisk, mental, språklig) av världen? Hur kan vi förhålla oss till konstobjektet som ett autonomt ting; inte enbart en kopia av världen, men ett objekt som existerar i egen rätt och på egna villkor? Finns det agency bortom relationer av subjekt/objekt? Och vilka språk och strategier skulle vara relevanta i en sådan kontext?

Därpå följer en bokrelease där vi samtalar kring publikationen över en middag.

Som avslutning bjuder vi in till en reading/screening session, där vi gör en dubblerande resa genom romanen The Melancholy of Resistance av László Krasznahorkai och Bela Tarrs filmatisering Werckmeister Harmonies. Läsande och lyssnande är lika viktigt, så var och en är välkommen att delta på det sätt som passar bäst  (men för att vi ska ha något att lyssna på behöver vi 4-5 personer som anmäler sig till att läsa).

I publikationen Twin Figure of Mimesis gör Anders Paulin en skriftlig resa genom ett landskap av performativ mimesis. Skriven som en double bill, där en samling essäer möter textversionen av en performance, diskuterar – och problematiserar – boken scenkonsten som ett platonskt paradigm, där världen organiseras i motsatspar som falskt och sant, orginal och kopia. Som motvikt, undersöker texterna ett antal alternativa perspektiv på mimesis som praktik och teori.

Essäerna är skrivna i dialog med, och med respons från, Goran Sergej Pristaš, Bojana Cvejić, Benjamin Noys och Peggy Phelan. Med förord av Austin Gross.

Det går fint att komma till eftermiddagens och kvällens program separat, och vi är naturligtvis glada om du är med oss hela dagen.

Välkoma!


PROGRAM

14.00-17.00 Symposium
En serie samtal med utgångspunkt i två frågor:
1) What Thing Is The Art Object In The World?
2) How Do We Speak With This Object?

14.00-15.00: Paneldiskussion
Cecilia Sjöholm (professor i estetik, Södertörn Universitet), Josefine Wikström (lektor i dansteori, Uniarts Sthlm), Anders Paulin (dramaturg och regissör), Austin Gross (doktorand i filosofi, Kingston), Jon Refsdal Moe (professor i dramaturgi, Uniarts Sthlm).

15.00-16.00: Gruppkonversationer
Samtliga deltagare uppdelade i sex grupp konversationer. Varje konversation modereras av en person från panelen.

16.00-17.00: Återkoppling
Vi samlas igen och presenterar de centrala koncepten från respektive grupps konversation.

17.00-18.00 Collective Cooking
Vi behöver 4-5 personer som anmäler sig för att hjälpa till med middagen. Vi håller det enkelt (shopping & chopping är fixat i förväg).

18.00-19.00 Middag/Release
Samtal utifrån några begrepp och perspektiv aktualiserade i boken, modererat av Austin Gross.

19.00-21.30  Melancholic Harmonies – Reading/Screening/Concert (145 min)
Vi turas om med att kollektivt läsa Krasznahorkais roman The Melancholy of Resistance, så långt som vi hinner under de 145 minuter som utgör Bela Tarrs film Werckmeister Harmonies.

Filmen visas utan ljud. Vi startar film och läsning av text samtidigt, och låter dem blandas och reflektera varandra i de olika lager av skillnader och likheter som uppstår när de mediala dubbleringarna av berättelsen glider in och ut ur synk med varandra.

Readingen/screeningen ackompanjeras i ett tredje lager av en dronesession av Leif Elggren.