Tilman O’Donnell: History Was Written by the Losers / Hoedown Showdown

Bokningar

Bookings are closed for this event.

Datum & tid: söndag, 2 februari 17:00 - 18:00

0
Ladda ner evenemanget iCal


History Was Written by the Losers / Hoedown Showdown är det senaste verket av David Kern (US/ IL), Tamar Lamm (IL) och Tilman O’Donnell (DE / US / SE).

History Was Written by the Losers / Hoedown Showdown undersöker och ifrågasätter hur historien generellt presenteras och sprids. Titeln är lek med klichén ”Historia är skriven av segrarna.” Här ställer förlorarna, med allvarlig övertygelse, humor och en touch av melankoli själva historiens kraft mot väggen.

Delvis satir, delvis konsert och delvis föreställning lånar verket från den traditionella amerikanska country-western dansen i kombination med ett samtida kort form av vokal poesi känd som ”hoedown”. En hoedown är en traditionell rimlek, ett call-and-response där performern måste skapa en premiss och sedan lösa denna på så kort utrymme som 4 takter. Ämnen för just denna föreställnings hoedown är kända historiska figurer: Ghandi, Einstein, Sokrates, Abraham Lincoln, Freud, etc.

Dansarna framträder som ensamma cowboys och / eller som herrelösa hundar. Även om det inte alltid är klart vem som är hund och vem som är människa är de utan tvekan de förlorare som nämns i titeln. De bär en unik skev känsla av historia och tid. Under verkets gång väver dessa resande figurer sig en yttre historia genom upprepningen av sin hoedown och undersökning av sin dans. Från det sublima till det löjliga vilar dessa berättelser inte på konstaterat faktum utan på en poetisk logik och ett imaginärt landskap.


Koncept, koreografi, framförande: David Kern, Tamar Lamm, Tilman O’Donnell
Text: David Kern & Tilman O’Donnell
Ljus: Thomas Zamolo

Med stöd av: Weld
Israel Choreographers Association
Israeli Ministry for Culture and Sport