manifestkonst + tematisk promenad #11 Manuel Pelmuş (RO/NO)

Bokningar

Bookings are closed for this event.

Datum & tid: onsdag, 17 augusti 18:00 - 19:00

0
Ladda ner evenemanget iCal


Den 17 augusti sker den elfte rituella promenaden från Weld till Norra bantorget. Denna gång är det koreografen och konstnären Manuel Pelmuş som skapat manifestet vi bär med oss. Tema för vårt samtal på vägen ges på plats.

Fri entré

Promenaden utgår från Weld, Norrtullsgatan 7 kl. 18.00 och pågår ca 60 min. Alla är varmt välkomna att delta. Teman för varje samtal ges på plats.


Det är valår i Sverige. Av den anledningen vill vi skapa och dela en serie konstnärliga manifest som istället för slagord utgår från individuella konstnärliga praktiker och som behåller den intimitet, komplexitet och det ifrågasättande som är kärnan i all konst.

Som en återkommande ritual varannan onsdag fram till valet, med början den 30 marsbjuder vi in till en gemensam samtalspromenad och delande av ett konstnärligt manifest skapat av en av 13 konstnärer som bjudits in från olika fält. Temat för promenaden ges av den konstnär vars manifest vi bär med oss.

Promenaderna utgår från Welds lokaler på Norrtullsgatan och avslutas på Norra Bantorget där manifestet hängs upp.

I ett politiskt klimat där konstens syfte och värde vanemässigt ifrågasätts och dess relevans för samhället alldeles för lätt ignoreras, vill vi mejsla ut ett tillfälligt utrymme och en singulär händelse där konsten talar på sina egna villkor och där det för en kort stund är konstens regler som gäller.

Medverkande konstnärer:
Hanna Rajs Lara, Igor Grubić, Lisa Grip, Frida Orupabo, Beth Laurin, Malin Arnell, Balsam Karam, Afrang Nordlöf Malekian, Manuel Pelmuş, Gry Tingskog, Raša Todosijević, Nino Mick.


Manuel Pelmuş (RO/NO)
Manuel Pelmuş är koreograf och konstnär som bor och arbetar i Oslo och Bukarest. Pelmuş använder ofta performance inom ramen för utställningar, och utforskar kroppens relation till minnet och historiens konstruktion. Hans projekt Permanent Collection är en pågående live-action-intervention, konstruerad kring idén om en permanent samling, där konsthistoriska referenser, kulturella artefakter, sammanhang, händelser, texter och gester transformeras och återförmedlas med kroppen som medium. 2013 representerade han Rumänien på Venedig biennalen, i ett samarbetsprojekt med Alexandra Pirici. Han är för närvarande stipendiat på Kunstakademiet i Oslo.


Samtalspromenaderna och affischeringen kommer äga rum varannan vecka från och med den 30/3 fram till 31/8 samt valdagen den 11/9.

Detta projekt är initierat av Weld och är ett bidrag till Kvadrennalen, en större rörelse för konst som har skapats för att konstnärer och konstinstitutioner ska gå samman och ta plats fram till det kommande valet i september 2022.

Weld stöds av Stockholms stad, Statens kulturråd och Region Stockholm