Jumelles / Frédéric Gies & Anne Juren

Bokningar

Bookings are closed for this event.

Datum & tid: fredag, 22 september 19:00 - 20:30

0
Ladda ner evenemanget iCal


Jumelles tar Anne Juren och Frédéric Gies sig an uppgiften att porträttera varandra i form av två dansande tvillingporträtt: det ena dansat av Anne Juren och koreograferat av Frédéric Gies och det andra dansat av Frédéric och koreograferat av Anne.

Ursprunget till Jumelles, som på franska betyder både ”(kvinnliga) tvillingar” och ”kikare”, är den 18 år långa historia av konstnärligt samarbete och vänskap mellan de två konstnärerna. Deras samarbete bestod av att delta i forskningslaboratorier, samarbeta inom utbildningsprogram (DanceWEB, MA i koreografi vid DOCH-SKH) och att uppträda tillsammans. De såg varandras vägar inom dansfältet och följde varandra både professionellt och i sina liv.

Anne och Frédérics respektive koreografiska verk är formellt sett ganska olika. Ändå förenas de av djupa band. Dessa kopplingar har sitt ursprung i deras kärlek till dansen och i hur denna kärlek växte fram under deras tidiga år inom dansfältet, då de båda mötte specifika trender inom postmodern, samtida dans. Båda konstnärerna delar också ett starkt intresse för rörelsens kroppsliga ursprung, vilket manifesteras i integreringen av somatiska metoder i deras arbete. Detta hänger samman med hur de båda betonar förkroppsligande, sensualitet och dansens kraft som uttrycksmedel. Dessutom är feministiska och queera perspektiv en del av deras arbete.

Deras återkommande samarbeten, deras vägar inom dansen, deras gemensamma intressen och deras personliga band har tagit formen av en kontinuerlig process av tvillingskap och ömsesidighet, som ligger till grund för Jumelles. Genom att porträttera varandra sätter de ett förstoringsglas på denna process och på sina dansande kroppars historik. I dessa sammanlänkade porträtt är den porträtterades och porträttörens plats sammanvävda. Det öppnar upp ett stort fält av blickar där blicken är en dynamisk enhet som involverar dansarnas, porträttörernas och betraktarnas kroppar

Jumelles hade premiär på Tanz im August (Berlin) i Juli 2023


Dans och koreografi: Anne Juren och Frédéric Gies
Ljusdesign: Thomas Zamolo
Musik och ljuddesign: Paul Kotal (Turf & Surf) Techno av Fiedel – exploaterad av Turf & Surf
Kostym: Grzegorz Matlag
Produktionsledning: Ambre Andriamanana (DIA), Magdalena Stolhofer (WTKB)

Foto: Thomas Zamolo

Producerad av Dance is ancient och Wiener Tanz und Kunst Bewegung / samproducerad av Inkonst, Weld, Skogen och ImPulsTanz – Vienna International Dance Festival / residensstöd av MARC / med stöd av Statens kulturråd, Region Skåne, Malmö stad, Stadt Wien Kultur och Konstnärsnämnden


Weld stöds av Stockholms stad, Statens kulturråd och Region Stockholm